חומרים:
- הדפסת קובץ שושנת הרוחות (לא חובה)
- מגנט
- צורות מקלקר או סול
- מסמר
- קערה עם מים
אז מה עושים?
- מלאו קערה עם מים
- החזיקו ביד אחת את המסמר וביד השנייה את המגנט.
- שפשפו את המחט על גבי המגנט לכיוון אחד בלבד (לא הלוך חזור) למשך דקה
- נעצו את המסמר בקלקר שבחרתם
- הניחו את המצפן בקערת המים – שימו לב שאינו נוגע בדפנות הכלי.
המסמר יסתובב עד שיצביע לכיוון צפון.
- הניחו את הדפסת שושנת הרוחות מתחת לקערה לפי הכיוון הנכון.


מדוע זה קורה?
המכשיר שבנינו נקרא מצפן. המחט המגנטית נעה בחופשיות עד שהיא מצביעה לכיוון צפון ונעצרת. אבל למה זה קורה?
במרכזו של כדור הארץ יש ליבה העשויה מברזל מותך, ליבה זו מסתובבת יחד עם כדור הארץ וסיבוב זה יוצר שדה מגנטי חזק. אפשר לומר שכדור הארץ הוא מגנט אחד גדול. המחט המגנטית מרגישה את כוחות השדה המגנטי של כדור הארץ, מתיישרת לפיהם ומצביעה אל הצפון. שימו לב שהכוח המגנטי הוא חלש מאוד וזאת בגלל שהקליפה של כדור הארץ שעליה אנחנו עומדים רחוקה מאוד מהליבה (קוטרו של כדור הארץ הוא יותר מ- 12,000 ק”מ).
שושנת הרוחות מאפשרת לנו לקבוע מיקום או כיוון באופן אבסולוטי. זאת כדי להתגבר על הקושי שנובע משימוש בכיוונים יחסיים (קדימה, אחורה ימינה, שמאלה). שושנת הרוחות היא תרשים שמראה את ארבע רוחות השמיים: צפון, דרום, מזרח ומערב. וגם את כיווני הביניים: צפון-מזרח, דרום-מזרח, דרום-מערב, וצפון-מערב.
מזרח מהמילה זריחה – שם השמש זורחת בבוקר
מערב – מהמילה ערב – שם השמש שוקעת בערב
פירוש השם צפון ודרום אינו ידוע אך ישנם השערות: דרום = דר במרום (השמש דרה במרום), צפון מהמשמעות נסתר (קרני השמש נסתרות מהצפון)
המצפן בו משתמשים יורדי ים ומטיילים רבים מתבסס על שושנת הרוחות.
מעניין לדעת: *הכותל המערבי הוא אחד מ4 קירות התמך שבנה הורדוס כששיפץ את בית המקדש השני.
במאה ה-16, כשנאסר על יהודים לעלות אל הר הבית, החל הכותל לשמש מקום תפילה, סמל לגעגוע ולכיסופים לבית המקדש. הכותל המערבי נמצע בכיוון מערב ומכאן שמו.

תגובה אחת
ישנו טעות בהקלדה למעלה, דרום = דר ברום (צריך להיות במרום)
השם דרום וצפון כן ידועים! זה נכתב כבר לפני כ-2000 שנה שדרום הוא משום שהשמש דרה במרום, ושימו לב, שכשהשמש נמצאת במקום הכי גבוה ביום, כלומר בחצות היום, הוא נמצא בכיוון דרום! רום הוא מלשון גובה, כמו רם/ רמה (רמת הגולן), ואז השמש דרה במרום. וזה דרום. המקור הוא בתלמוד הבבלי.
לגבי צפון כמו שכתבתם, זה מלשון מוחבא, כמו צפון (בשורוק ולא בחולם), מה שבפסח יש סימן בליל הסדר של צפון שמחביאים את האפיקומן. בזמן זה השמש מוחבאת מאיתנו ואין אנו רואים את השמש. המקור לכך גם מהתלמוד הבבלי, מעל 2000 שנה מהיום…