חומרים:
- עלה ירוק גדול
- קערה גדולה
- מים
אז מה עושים?
- ממלאים את הקערה במים
- מניחים את העלה במים ומוודאים שהמים מכסים את כולו.
- מניחים את הקערה בשמש.
- ממתינים ומתבוננים.
- די מהר, תוכלו לראות בועיות קטנות של חמצן על גבי העלה.
מה ניתן ללמוד?
צמחים הם ייצרני חמצן, הם מייצרים את החמצן בתהליך שנקרא פוטוסינתיזה.
בעזרת הכלורופיל (החומר שמקנה לצמח את צבעו הירוק) הצמח משתמש באנרגיית השמש כדי להפוך את המים והפחמן הדו חמצני לפחמימות = מזון עבור הצמח. את הפחמן הדו חמצני הצמח קולט מהאוויר ואת המים מהקרקע. תוצר הלוואי של התהליך הוא החמצן שנפלט חזרה לאטמוספירה:
מים + פחמן דו-חמצני + אנרגיית אור = פחמימות + חמצן
זו הסיבה שהצמחים כל כך חשובים לקיומנו. הם משתמשים בגז פחמן דו חמצני שהוא גז חממה והופכים אותו לחמצן הכרחי לנשימה ועל הדרך מייצרים פחמימות מהם ניזון הצמח וכל בעלי החיים האחרים שאוכלים אותו. שימו לב, לתהליך זה דרוש אור השמש ובלעדיו הוא לא יכול להתרחש .
אם נתבונן בעלה שבמים נוכל לראות בועיות גז על גבי העלה. הגז שאנו רואים הוא החמצן שנפלט בתהליך הפוטוסינטזה , החמצן נפלט מפתחים זעירים בעלה הנקראים פיוניות, דרכן גם נכנס פחמן דו חמצני. ככל שנמתין יותר, נוכל לראות יותר בועיות. זהו חילוף הגזים.




3 תגובות
רעיון מקסים להוכחת קיום תהליך הפוטוסינתזה בצמחים ולא לביצוע תהליך הנשימה. צמחים ככל היצורים החיים מקיימים תהליך נשימה תאית, ללא כל קשר לתהליך הפוטוסינתזה, בתהליך הנשימה התאית -הם קולטים חמצן בתאים ופולטים פחמן דו-חמצני. כוונתי היא שצריך להיזהר שהתנסות זו לא תשריש בתלמידים טעות חשיבתית שתהליך הפוטוסינתזה, הוא תהליך הנשימה של הצמחים ושהם למעשה נושמים הפוך מיצורים חיים אחרים קולטים פחמן דו-חמצני ופולטים חמצן.
מה שדורית אמרה. הניסוי מראה שהצמחים פולטים חמצן ביום. תהליך הנשימה זה משהו אחר
לתשומת לב, אנחנו גם מקפידים לומר אנרגיית אור, ולא “אנרגיית שמש”…