יום בלשים צעירים – רשימת פעילויות:
פעילות – חפש את המטמון
מיקום: עדיף בחוץ. אבל אפשר גם במבנה סגור שיש בו כמה חדרים
הכנה מראש: לגזור את הפאזלים לחלקים (בערך 10 חלקים) ולשים כל חתיכה בשקית או עם אטב נפרד. עליכם להחליט היכן יהיו התחנות השונות ולהטמין בהן את המעטפות עם המשימות לפני הפעילות.
ציוד נדרש: מטמון, דפי משימות + 4 מעטפות, אחת לכל משימה , 3 עפרונות, מחק, טושים או צבעים, נייר דבק
משך הפעילות: 60-90 דק’ (יש להוריד את המצגת המצורפת לפעילות.)
כאן אנחנו יוצאים למסע “חפש את המטמון” שבסופו ימצאו הילדים את המטמון ויתחלקו בו בינהם!
התחילו את הפעילות עם ההסבר הבא:
שלום לכם בלשים צעירים! היום אנחנו עומדים בפני בעיה אמיתית!
יש לנו גנב מתוחכם מאוד שגנב מטמון של זהב והחביא אותו.
רק אתם יכולים לעזור למצוא את המטמון ולמצוא את הגנב!
הילדים הולכים לעבור בין תחנות. בכל תחנה יקבלו משימה. בסוף כל משימה תמסרו לילדים את מקום התחנה הבאה. בתחנה האחרונה מוחבא המטמון.
תנו לילדים רמז באשר למיקום החידה הראשונה (לדוגמא- במיקום של המשימה הראשונה הילדים הולכים לישון – חדר השינה)
תחנה ראשונה– עקבות, עליהם למשוך קו בין החיה לטביעת הרגל המתאימה לה. ולצבוע את כל הדף.
תחנה שניה-מצא את ההבדלים, עליהם למצוא את שני הכובעים הזהים ולצבוע אותם
תחנה שלישית– בלאגן שלם- עליהם למצוא את הפריטים החסרים במטבח ולצבוע אותם (ורק אותם)
תחנה רביעית – השלמת פאזל – עליהם לחבר את החלקים לתמונה שלמה
לאחר פתרון החידה הרביעית תנו להם את מקום המטמון.
אחרי שיצליחו שילחו אותם למקום בו הסתרתם את האוצר. תנו להם לחפש עד שימצאו.
** בין התחנות אתם יכולים לתת להם “מיני משימות” כמו להגיע ממקום למקום בריצה, לקפוץ על רגל אחת, שני צעדים קדימה אחד אחורה, בדילוגים, בזוגות, בטור וכו…
להורדת הקובץ עם המשימות השונות לחץ כאן >>
משחק מחשבה לבלשים מתחילים: אני יוצא לטיול
מטרת המשחק: לנחש חוקיות שבחר אחד הילדים.
מהלך: בחר חוקיות מסוימת על פיה תחליט מי יוצא לטיול ומי לא. אמור מה אתה לוקח איתך לטיול (בהתאם לחוקיות). החניכים בסבב אומרים מה הם לוקחים ואתה אומר לכל אחד אם הוא יוצא או לא. על החניכים לגלות מה החוקיות. דוגמאות: החוקיות היא מילה בת 3 אותיות, מילה שמתחילה באות ג, בעלי חיים, דברים שיש בכל בית וכו..
אם החוקיות היא מילים שמתחילות באות ב לדוגמה:
“אני יוצא לטיול ולוקח איתי בקבוק”. ילד ראשון אומר “אני לוקח מימיה” המנחה: “אתה לא יוצא” ילד שני: לוקח בלון והוא כן יוצא לטיול וכן הלאה.
פעילות – טביעות אצבעות:
משך הפעילות: 45-60 דקות.
רקע תיאורטי: תפקיד המז”פ (מעבדה לזיהוי פלילי) הוא חקר הפשיעה. מטרתו של הזיהוי הפלילי היא לסייע למערכת המשפט ולכוחות הביטחון בפתירת פשעים, תוך שימוש בשיטות מדעיות מתחומים רבים.
שטח פני העור של האדם בקצות האצבעות, בכף היד ובכף הרגל אינו חָלָק. אם תביטו היטב תוכלו להבחין בקווים זעירים היוצרים מגוון צורות אופייניות. טביעת אצבעו של אדם נוצרת בשלב העוברי ואינה מִשְׁתַּנָּה במהלך חייו.
הדוגמה שמורכבת מאותם ‘רְכָסִים וַעֲמָקִים’ היא יִיחוּדִית לכל אדם ואדם ואין שתי אצבעות שיש להן רְכָסִים זהים, כלומר טביעות אצבע זהות. אפילו לתאומים זהים יש טביעות אצבע שונות. מדענים חישבו שיש 64,000,000,000 (שישים וארבעה מיליארד) אפשרויות שונות לטביעת אצבעות! היות שעל פני כדור הארץ חיים כיום כשישה מיליארד בני אדם בלבד, יש סבירות נמוכה שיהיו שני אנשים עם טביעת אצבעות זהה.
אותם רְכָסִים בקצות האצבעות קיימים גם אצל כל קופי האדם: שִׁימְפַּנְזִים, גּוֹרִילוֹת וְאוֹרַנְג-אוֹטַנְגִים. משערים שֶׁחֲשִׁיבוּתָם הַבִּיוֹלוֹגִית העיקרית של הרְכָסִים על קצות האצבעות היא בכך שהם מונעים החלקה ומשפרים את אחיזתן של האצבעות בעצמים שונים.
למה משאירים טביעות אצבעות? העור העוטף את גופנו מורכב ממספר שכבות. השכבה החיצונית של העור היא שִׁכְבַת הָאֶפִּידֶרְמִיס ומתחתיה נמצאת שִׁכְבַת הַדֶּרְמִיס. בשכבת הַדֶּרְמִיס מצויים בלוטות החלב והזיעה. בלוטות החלב, המצויות ברוב שטחו של העור, מפרישות חומר שמנוני המשמן את השערות והָאֶפִּידֶרְמִיס העליון ומונעות את התייבשותם של התאים הַחִיצוֹנִיִּים.
מה אפשר לעשות עם המידע שבטביעת האצבע? ובכן, מגע האצבעות בעצמים שונים משאיר עליהם את טביעת האצבעות של הנוגע. עובדה זו מנוצלת לזיהוי אנשים על ידי החוקרים לזִיהוּי פְּלִילִי בַּמִּשְׁטָרָה (או בצבא) בבואם לחקור זירת פשע. טביעת אצבע היתה הַמְּאַפְייֵן הַבִּיוֹמֶטְרִי הראשון ששימש לזיהוי. מתחילת המאה ה-20 משמשת טביעת האצבע כאמצעי חשוב לזיהוי אנשים, היות שטביעת האצבע היא ייחודית לכל אדם ודגם הרְכָסִים על קצות האצבעות לא משתנה במהלך החיים ולא ניתן לשינוי.
לעיתים טביעות האצבעות אינן נראות לעין ואז ניתן לחשוף אותן באמצעות שימוש באבקה או אמצעים כִימִיִּים שונים. ברשות המשטרה אבקוֹת וְתַרְסִיסִים המאפשרים להעתיק את טביעות האצבע הנסתרות (תהליך זה מכונה “פיתוח).
במשפט הישראלי, מציאת טביעת אצבע של אדם במקום ביצוע עבירה, או על גבי חפץ ששימש בעת ביצוע עבירה, ואשר לא ניתן הסבר סביר להימצאותה, מהווה ראיה בעלת משקל רב אשר יש בה כדי לבסס הרשעה נגד אותו אדם.
מומלץ לתבל את הפעיולויות והרעיונות בסיפורים כדי לרתק את הילדים ולהוסיף עניין.
פעילות: סיווג טביעות אצבע- טביעות נראות:
טביעות נראות הן טביעות שניתן לראות באופן ברור בעין ללא עזרה של כלים וחומרים חיצוניים
יש כמה צורות בסיסיות של טביעות אצבעות שבעזרתן אנו מסווגים את סוג טביעת האצבע שלנו.
תנו לכל ילד דף סיווג טביעות אצבע. תנו להם למלא את שמם.
תנו ל לטבול את האצבעות לפי הסדר בכרית דיו ולהחתים את הדף במקום המתאים (אם אין לכם כרית דיו, ניתן לצבוע את כרית האצבע עם טוש רגיל.
**שימו לב: הדגישו להם ללחוץ בעדינות על כרית הדיו, אם ילחצו חזק יצא להם כתם דיו על הנייר ולא טביעת אצבע!
לאחר שיסיימו, בקשו מהם לבחון את טביעות האצבע שלהם בעזרת זכוכית המגדלת שהכינו בהשוואה לסיווג בדף. אמרו להם לרשום בכל אצבע מה הסיווג המתאים לה ביותר לדעתם.
האם לכל האצבעות טביעה זהה?
ניסוי: טביעות אצבע סמויות ממשטח סופג:
חלק מהדברים בהם אנו נוגעים אינם סופגים (כמו זכוכית למשל), במקרים כאלה לרוב יותר פשוט לזהות את טביעות האצבעות וניתן להבליטן גם באמצעים פשוטים שנמצאים בכל בית.
מהלך הניסוי: (1) חלקו לכל ילד כוס זכוכית והניחו במרכז השולחן כוס עם מעט אבקת שוקו ומכחול (רצוי מכחול איפור עם שערות עדינות כמו של סומק). (2) בקשו מהם לגעת בצדדי האף ובמצח ולאחר מכן לאחוז בכוס כ5 שניות לאחר מכן, עליהם לפזר מעט (ממש מעט) אבקת שוקו על המשטח בעזרת המכחול. אחרי שינערו את האבקה המיותרת יוכלו לראות את טביעת האצבע בבירור.
שאלו את הילדים: נניח והבלשים שלנו מצאו טביעת אצבע על החלון. איך ייקחו את טביעת האצבע לבדיקה במעבדה? תנו לילדים לנסות ולחשוב על פתרונות יצירתיים, הרי לא ניתן לקחת את כל החלון- זה ממש מסורבל. הפתרון הוא די פשוט. ניתן להדביק על טביעת האצבע סרט שקוף דביק, ולהרים את הסרט עם טביעת האצבע. תנו לילדים לנסות זאת עם נייר דבק.